Trzy sposoby na lepszą odporność
Sezon zimowy w pełni, pierwszy śnieg spadł i zachęca górskich turystów do zabawy na świeżym powietrzu. Niestety uprawianie sportów zimowych czy długie spacery, owocować mogą przeziębieniem lub grupą. W dobie pandemii należy wystarczająco dobrze zadbać o swoje zdrowie, aby nie spędzić najlepszego czasu w domu. Od czego należy zacząć? Od budowania silnej odporności. Najlepiej pomogą w tym rodzinne sposoby przekazywane z pokolenia na pokolenie. Babcie na zdrowiu znają się najlepiej.
Na ten moment suplementy oraz leki trafiają do kosza. Należy skupić się na odpowiednich minerałach i witaminach zawartych w świeżych produktach prosto od matki natury. Szczególnie mając w głowie to, iż na układ odpornościowy bardzo duży wpływ mają jelita.
Zimowa herbata
Trunek, który cieszy się ogromną popularnością w restauracjach. W sezonie zimowym trudno jest wybrać pomiędzy zimową, rozgrzewającą herbatą, a grzanym winem. Niestety to drugie nie wpływa najlepiej na odporność, a nawet często spożywane może mieć negatywne skutki zdrowotne. Herbata zimowa powinna w swoim składzie posiadać dobrze dobrane składniki; idealnie sprawdzi się imbir z dodatkiem domowego soku malinowego raz kawałkiem pomarańczy. Owoc przebić należy goździkami, aby otrzymać niesamowity, świąteczny aromat. Dla zwiększenia efektu sok malinowy zamienić można na zdrowy sok z czarnego bzu. Cukier oczywiście nie jest wskazany, lepszą alternatywą okazać się może miód.
Napar z pomarańczy i tajnych składników
Kiedy herbata to za mało, aby rozgrzać przemarznięte ciało, z pomocą przychodzi zrobiony domowym sposobem napar z pomarańczy z dodatkiem goździków, imbiru oraz rozmarynu. Przygotowanie wcale nie jest trudne, choć mogłoby się tak wydawać. Dokładnie umytą pomarańczę należy sparzyć gorącą wodą. Wycisnąć z niej dokładnie sok oraz zalać go gorącą wodą. Do przygotowanego płynu należy dołożyć gałązkę rozmarynu, dwa plasterki imbiru oraz 3-4 sztuki goździków. Całość odstawić pod przykryciem na około 10-15 minut. Kiedy napar będzie gotowy dodatkowo ozdobić go można plastrami pomarańczy.
Witamina C to podstawa zimowej diety
Nie trzeba jeść obranej cytryny, aby zapewnić organizmowi dzienną dawkę witaminy C. Wręcz przeciwnie; można dowolnie bawić się różnymi składnikami i nie cierpieć na jej niedobór. Obiad zawierający w swoim składzie brokuły, paprykę czy szpinak to już dobry kierunek do lepszej odporności. Podczas oglądania filmu, również można zadbać o swoje zdrowie, szczególnie jedząc porzeczki czy pijąc napoje zawierające cytrusy. Witamina C pobudza produkcję interferonu. Jest to substancja rozprawiająca się z zarazkami. Jak jeszcze witamina C wpływa na organizm?